Αρχική

To μωράκι σας βαπτίζεται.. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για το μωράκι σας;

Λίγα λόγια για το μυστήριο της Βάπτισης..

ΒΑΠΤΙΣΗ
Για την εκκλησία μέσω βαπτίσματος ο άνθρωπος γίνεται χριστιανός ορθόδοξος, μέλος της εκκλησίας του Χριστού. Το νήπιο απαλλάσσεται ουσιαστικά από το προπατορικό αμάρτημα μέσω του νερού,το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

ΑΝΑΔΟΧΟΣ
Πριν από το βάπτισμα, ο ανάδοχος του μωρού αποκηρύσσει το σατανά στραμμένος προς τη δύση, που συμβολίζει το βασίλειο του σκότους. Ακόμη, απαγγέλει το σύμβολο της Πίστεως στραμμένος προς την ανατολή που συμβολίζει το Χριστό, το αληθινό φως. Ο ρόλος του ανάδοχου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αναλαμβάνει μαζί με τους γονείς το καθήκον της πνευματικής ανατροφής του παιδιού. Κατά την εκκλησία, ο νονός θεωρείται πνευματικός πατέρας.

TO NEΡΟ
Αποτελεί το βασικό στοιχείο του βαπτίσματος. Συμβολίζει την αγνότητα και είναι πηγή ζωής που εξυγιαίνει το παιδί και το προετοιμάζει για τη νέα του ζωή ως χριστιανός. Η τριπλή βύθιση του μωρού στο νερό στο όνομα της Αγίας Τριάδος δηλώνει τη συμμετοχή του στο θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.

ΤΟ ΛΑΔΙ
Στο βάπτισμα, λίγο πριν μπει το μωράκι στην κολυμπήθρα, αλείφεται με λάδι από τον ιερέα σε ορισμένα μέλη του σώματος και από τον νονό ή την νονά σε όλο το σώμα. Το λάδι συμβολίζει τη χάρη του Θεού και συγκρατεί και μεταφέρει τη φώτιση στον βαπτιζόμενο. Σημαίνει ακόμη την δύναμη που λαμβάνει ο νεοφώτιστος ενόψει των πνευματικών αγώνων που θα ακολουθήσουν στην ζωή του. Η επάλειψη ολόκληρου του σώματος συμβολίζει την ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου μέσω του βαπτίσματος.

ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ
Λέγονταν αλλιώς και φωτικά ή εμφώτεια. Συμβολίζουν την καινούρια λαμπρή και αμόλυντη ζωή του χριστιανού. Επιλεκτικά πρέπει να είναι λευκά, αφού το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και την λαμπρότητα της ψυχής του νεοβαπτισθέντος. Επίσης, ο νεοφώτιστος ντύνεται με λευκά,όπως οι αγγέλοι και ο Χριστός όταν αναστήθηκε. Το κόψιμο των μαλλιών είναι ένα είδος προσφοράς του νεοφώτιστου προς το Θεό,δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι από εκείνη την στιγμή και στο εξής ανήκει στο Θεό και είναι αφιερωμένος σε Αυτόν.

ΤΟ ΜΥΡΟ ΚΑΙ Η ΛΑΜΠΑΔΑ
Ο ιερέας αλείφει το μωρό σε σχήμα σταυρού με το άγιο μύρο σε διάφορα σημεία του σώματός του, δηλώνοντας πως, όπως ο Χριστός χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα,έτσι και το παιδί χρίζεται με την πνευματικότητα και την καθαρότητα του πνεύματος. Η λαμπάδα αποτελεί σύμβολο του φωτισμού του Χριστού που δέχεται το μωρό, για να καθοδηγεί στη ζωή του. Είναι η λαμπάδα της πίστης στη χριστιανική αλήθεια, για να δίνει η ζωή του φως στους γύρω του.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ
Ο βαπτιστικός σταυρός είναι το σύμβολο και η σφραγίδα της χριστιανικής και της σταυρανάστασης ένταξής μας στο σώμα του Χριστού και άρα στην χριστιανική ζωή. Τα μαρτυρικά τα μοιράζουν αμέσως μόλις τελεστεί το μυστήριο, μετά τη βουτιά του μωρού στην κολυμπήθρα. Η κίνηση αυτή γίνεται για τη μαρτυρία. Συμβολίζουν ότι το παιδί είναι πια χριστιανός και όλοι φορούν το σύμβολο του χριστιανισμού, δηλαδή το σταυρό σε βραχιόλι,παραμάνα,καρφίτσα.

ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο νονός ή η νονά συνοδεύουν τους γονείς και το μωράκι στην εκκλησία για τρεις συνεχόμενες Κυριακές. Το παιδί ντυμένο με τα βαπτιστικά του πρέπει να κοινωνήσει τρεις φορές μετά τη βάπτιση. Οι γονείς φέρνουν μαζί και την λαμπάδα του παιδιού,την οποία ανάβουν κάθε φορά για όση ώρα βρίσκονται στην εκκλησία.